Als zelfstandig ondernemer word je vaak geleefd door de waan van de dag. Niet alleen heb je het druk met het leveren van je diensten en/of producten, maar er liggen ook zoveel dagelijkse zaken op je te wachten. Je boekhouding bijhouden, je e-mail lezen, je agenda inplannen, je website up-to-date houden, regelmatig een nieuwsbrief versturen of berichten plaatsen op Facebook en Instagram om in beeld te blijven bij potentiële klanten en ga zo maar door. Zaken waar grotere bedrijven een secretaresse/officemanager/administratief medewerker/boekhouder/etc. voor in dienst nemen, maar die jij als zelfstandig professional allemaal zelf 'er maar even bij moet doen'. Misschien lukt het je met kunst- en vliegwerk om al die taken zelf uit te voeren, maar hoeveel tijd houd je over om na te denken over het verder ontwikkelen van je bedrijf? Om het over je privéleven nog maar niet te hebben...

Hoe zou het zijn om taken uit handen te geven aan een virtueel assistent?

Stel je eens voor dat jij jezelf alleen nog maar hoeft bezig te houden met de dingen binnen je bedrijf die jij leuk vindt om te doen en die je geld opleveren? Het leveren van je diensten. Het ontwikkelen van nieuwe producten. Het nadenken over de toekomst van je bedrijf. Welke richting wil je op? Misschien wil je een plan uitwerken om meer klanten aan te trekken. Misschien wil je juist graag wat meer tijd overhouden voor ontspanning. Als je niet regelmatig de tijd neemt om hier over na te denken en om indien nodig bij te sturen, loop je het risico dat je geleefd wordt door je bedrijf zonder dat je zicht hebt op verandering of groei. En om het met Albert Einstein te zeggen: “Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.” Dan verandert er niets en blijf jij je tijd aan de verkeerde dingen besteden.

Neem in ieder geval eens de tijd om na te denken over de vraag: 

wil je het echt allemaal alleen blijven doen?

Natuurlijk is het eng om zaken uit handen te geven. Jouw bedrijf is tenslotte jouw kindje. Je hebt het helemaal zelf opgebouwd. Het voelt niet goed om dan de touwtjes uit handen te geven. Maar je realiseert je ook dat als jij niets verandert, er binnen je bedrijf ook niets verandert. Waarom zou je niet proberen hoe het is om met een virtueel assistent (VA) samen te werken? Wat heb je te verliezen? De meeste VA’s werken met een proefperiode, waarin je op elk gewenst moment de samenwerking zonder opzegtermijn kunt opzeggen. Ook bieden ze vaak een strippenkaart aan. Handig voor als je nog niet goed kunt inschatten voor hoeveel tijd je een VA wilt inhuren.

Voordelen van het werken met een VA

  • Tijdsbesparing. Een VA neemt de werkzaamheden over die jou veel tijd kosten, waarvoor jij zelf niet de juiste expertise hebt en/of die je jij gewoon niet leuk vindt om te doen.
  • Focus. Doordat jij je niet meer bezig hoeft te houden met alle randzaken binnen je bedrijf kun jij je weer focussen op groei en ontwikkeling.
  • Financiële winst. Het uurtarief van een VA ligt over het algemeen lager dan dat van een coach, therapeut, etc. De uren die de VA gebruikt om werkzaamheden uit te voeren die jou geen geld opleveren, kun jij gebruiken om je diensten en/of producten te leveren. Je houdt per uur dan zelfs een bedrag over.
  • Sparring partner. Je huurt een expert in, die met je meedenkt. Zo werk je samen aan de professionalisering van jouw bedrijf.
  • Geen investering nodig. De VA werkt met haar eigen apparatuur en vanaf haar eigen werkplek. Ook investeert ze zelf in bijscholing.
  • Geen begeleiding nodig. De VA werkt zelfstandig en heeft weinig begeleiding nodig. Uiteraard hebben jullie wel regelmatig werkoverleg, zodat je altijd een vinger aan de pols houdt.
  • Vrijheid. De samenwerking is onafhankelijk van tijd en plaats; ieder bepaalt zijn/haar eigen werktijden.
  • Laagdrempelig. Je kunt een VA al inhuren vanaf enkele uren per maand.
  • Geen financieel risico. De VA is zelfstandig ondernemer. Je hoeft dus niemand in loondienst te nemen en hebt ook geen ingewikkelde loonadministratie. Je hebt ook niet te maken met ontslagbescherming.
  • Bedrijfsgroei. Nu jij je weer kunt focussen en met de VA kunt sparren over professionalisering van je bedrijf, kun je stappen zetten waarmee je bedrijf gaat groeien.

Gratis 1 uur van mijn tijd

Zou je graag eens met mij in gesprek gaan hierover? Wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf zijn? Neem dan contact met mij op voor een gesprek. Dat kan op locatie in Zoetermeer met een gratis kop koffie (of thee natuurlijk) of online via Skype.

10 voordelen van het werken met een virtueel assistent