Als je als zelfstandig ondernemer overweegt om met een virtueel assistent te gaan samenwerken, komen er best wel wat vragen op je af. Jouw bedrijf is jouw kindje. Je hebt het zelf opgebouwd en het is enorm spannend om dan bepaalde zaken uit handen te geven.

Wat gebeurt er als je een virtueel assistent toegang geeft tot jouw bestanden? Kun je haar wel vertrouwen? Zijn jouw bedrijfsgegevens wel veilig bij haar? Hoe lang doet zo’n assistent over de werkzaamheden? En wat kost dat dan? Wat als er iets fout gaat? Zo’n virtueel assistent werkt niet bij jou op kantoor, maar vanuit haar eigen werkplek. Hoe houd je daar controle op? Is het niet veiliger om iemand in dienst te nemen die bij jouw in je bedrijf aanwezig is?

Betrouwbaarheid is essentieel

Een virtueel assistent is een zelfstandig ondernemer. Dat betekent dat haar reputatie enorm belangrijk is voor het behouden van haar klanten en het vinden van nieuwe klanten. En dus is het voor haar belangrijk om haar werk goed uit te voeren, om betrouwbaar te zijn en geen vertrouwelijke zaken van haar klanten te delen. Want er hoeft maar een keer iets mis te gaan en haar bedrijf staat op het spel.

Fouten maken

Ik kan niet zeggen dat ik als virtueel assistent nooit een fout maak. Ik ben een mens en maak nu eenmaal fouten. Net als werknemers in loondienst. Gelukkig waren dat (tot nu toe in ieder geval 🙂) kleine foutjes, die makkelijk en snel hersteld konden worden. Een typfoutje in een tekst, bijvoorbeeld. Vervelend, maar zulke dingen gebeuren. Daar neem ik mijn verantwoording voor en dat herstel ik in mijn eigen tijd. Dat werkt bij iemand in loondienst wel anders…

De grootste meerwaarde van virtueel werken

Nu ik hopelijk de twijfel weggenomen heb over de betrouwbaarheid en de menselijkheid van een virtueel assistent wil ik graag een grote – zo niet de grootste – meerwaarde benoemen van een virtueel assistent boven een secretaresse in loondienst: juist door het werken op afstand kan zij in korte tijd heel veel werk verrichten. Omdat ze niet gestoord wordt door binnenlopende collega’s of telefoontjes en totaal gefocust voor haar opdrachtgever kan werken. Ze blokt een aantal afgesproken uren helemaal voor jou en concentreert zich gedurende die tijd volledig op het werken voor jouw bedrijf.

Dat is pas efficiënt werken!

 

Het grootste voordeel van het werken met een virtueel assistent