Afgelopen zaterdag was het de Dag van de ZZP'er. In de Rijtuigenloods in Amersfoort was er een speciale dag georganiseerd voor zelfstandige professionals, dit jaar rond het thema 'ondernemen als een baas'. Op het programma stonden een aantal interessante seminars en daarnaast werd er ook ruime gelegenheid geboden om te netwerken. Om mijn tijd zo effectief mogelijk te besteden, had ik van tevoren alvast een aantal interessante lezingen aangekruist. Het was nog best lastig om te kiezen, want veel keynotes werden tegelijkertijd gegeven of overlapten elkaar. 

Volgens de website van de organisatie werden er 1500 bezoekers verwacht en ik moet bekennen dat ik toen wel even twijfelde of ik nog wel zou gaan. Met zoveel mensen in een ruimte voel ik me vaak niet op mijn gemak en klap ik een beetje dicht. Bovendien werd er na alle kou en nattigheid van de afgelopen tijd eindelijk een warme en zonnige lentedag verwacht, wat de verleiding wel erg groot maakte om lekker veilig thuis te blijven en in de tuin aan de slag te gaan... 

Toch ben ik blij dat ik gegaan ben. De Rijtuigenloods bleek een ideale locatie. Dichtbij het station, maar vooral: ik merkte helemaal niet dat er zoveel mensen aanwezig en heb me geen moment ongemakkelijk gevoeld. Dat was vooral te danken aan de ruime opzet en een strikte handhaving van het maximum aantal deelnemers aan de seminars. Helaas heb ik maar een van de lezingen kunnen volgen die ik van tevoren had uitgezocht. Veel van de seminars bleken door de omvang van de ‘zaal’ (bijv. een omgebouwd treinstel) helaas maar beperkt toegankelijk en waren al snel vol. Ik was lang niet de enige die teleurgesteld werd. Dat betekende wel dat ik extra tijd en gelegenheid had om gesprekken aan te gaan met andere zelfstandige professionals. Ik vind het telkens weer inspirerend om te horen wat andere ondernemers doen en hoe zij ertoe gekomen zijn om dat te doen.

Zo sprak ik met Annemieke van Lubeek van de Keppie Kompanie. Zij heeft haar persoonlijke tegenslag omgezet in iets positiefs en maakt nu zogenaamde ‘keppies’ voor mensen die hun haar (tijdelijk) verloren hebben door bijv. chemotherapie.

Het draait allemaal om vertrouwen

De eerste lezing die ik gevolgd heb, ging over storytelling. In de rode wagon legde Bart Haverkort van ZZP Kickstart aan de hand van een aantal voorbeelden uit hoe je storytelling kunt gebruiken om het vertrouwen te winnen van potentiële klanten. Klanten kopen alleen jouw dienst of product als ze je vertrouwen. Kijk maar naar jezelf: dat doe je zelf toch ook?

De andere lezing die ik bijwoonde was van Charles Ruffolo, die zichzelf de NetworKing noemt. Vanaf het eerste moment werd het publiek in de zaal door hem actief betrokken bij het onderwerp: netwerken. Netwerken begint eigenlijk al op het moment dat je geboren wordt. Met je geboortekaartje. Ruffolo benadrukte hoe belangrijk het is dat de mensen met wie je in contact komt je vertrouwen. Als mensen jou kennen en vertrouwen, zullen ze eerder aan je denken als zij of iemand uit hun netwerk jouw diensten of producten nodig hebben.

seminar Charles Ruffolo over netwerken
presentatie Charles Ruffolo over netwerken

Al met al een hele geslaagde dag, waarop ik niet alleen bekenden gesproken heb, maar ook weer nieuwe mensen heb ontmoet. Moe maar voldaan reisde ik vervolgens met mijn gratis treinkaartje eerste klas weer terug naar huis. Daar kon ik vervolgens toch nog even lekker in de tuin van het zonnetje genieten, terwijl ik terug keek op een middag vol interessante gesprekken en leerzame seminars.

Dag van de ZZP’er: ondernemen als een baas